2017. július 12., szerda

Egy impozáns építmény, azaz nem csak a vár van Egerben

Az egri minaret más néven Kethüda mináré


Ha ellátogatunk Egerbe, a nevezetes Dobó-vár mellett sok más érdekes látnivalót is találunk.

A török hódoltság kora nem múlt el nyomtalanul Magyarországon, bőven hagytak látnivalót az utókorra. Egykori urainak hitvallása szerint, a 16. században, az elfoglalt városokban, sorozatban épültek a dzsámik, hogy ott hirdessék Allah igéjét. Az egyik legismertebb, az egri Kethüda dzsámi, melynek minaretje 1596 környékén épülhetett. Mivel 40 méter magas, nyúlánk és keskeny építményről van szó, érthető a tisztelet, ami övezi az impozáns műemléket annak ellenére, hogy funkciója, a törökök országból való kiűzése után, lényegében megszűnt.

A kethüda mináré teraszáról naponta ötször hívta imára a híveket a müezzin a szorosan hozzá tartozó dzsámiba. A 17. század végi események hatására, a törökök távoztával merőben más feladatot kapott a fontos imahely. Először a katolikusok kapták meg, hogy alakítsák templommá, majd 1727-ben gróf Erdődy Gábor püspök az irgalmas rendieknek adományozta, hogy a közeli kórházuk kápolnája legyen. A dzsámi kupoláját ekkor cserélték le először, és a katolikus templomok hagyományos elrendezése szerint sekrestyével bővítették. Az egri mináré fedését Pyrker János László érsek (1772-1847) rendelte el, ekkor tették rá a keresztet is, beágyazva a bontatlan félholdba.



A Kethüda dzsámit végül csak lebontották, helyette 1841-ben másik templomot emeltek a közelben, de a minárét meghagyták. Csúcsára új kősüveg került, a Műemlékek Országos Bizottságának köszönhetően, mely elrendelte az épület restaurálását. A vörös homokkőből magasra emelt mináré tetejére csigalépcső vezet, ahol erkélyt alakítottak ki. Korabeli ábrázolásokból tudjuk, hogyan nézhetett ki a 17-19. században, de a kupola tekintetében eltérőek a rajzok. A vele egybeépített dzsámiról viszont legbővebben Gorove László író emlékezik meg, így derült ki, hogy négyzetes terét kupola fedte és az egri mináré 4 ablakkal is rendelkezett, bár formáikra, elhelyezkedésükre még nem tudunk következtetni az egyébként kimondottam részletes beszámolóból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése